
Foto: @assalveshome
Smukt, ja, men det er ikke nok. Når vi vælger en køkkenlampe, er der nogle ting, vi skal tage højde for: størrelse, materiale, men også placeringen. Og især skal vi huske, at i de fleste tilfælde er ét lyspunkt ikke nok, og den klassiske pendel bør suppleres med andre lyskilder, som langt fra er sekundære.
1. Hvor mange lyspunkter skal man forestille sig i et køkken?
Der findes små køkkener, hvor tiden står stille, og store, åbne køkkener, der bliver hjemmets samlingspunkt. Det er derfor umuligt at give ét entydigt svar på dette spørgsmål, da det afhænger af rummets størrelse, om der er bord eller køkkenø, og mange andre faktorer... Men der er dog nogle grundregler, man bør huske på, for det er nemmere at belyse køkkenet forkert, end man tror.
Loftlampen og alle andre lyskilder, såsom påbygningsspot eller bordlamper, skal placeres, så alle vigtige områder i køkkenet bliver oplyst: vasken, madlavningsområdet, kogepladen, morgenmads- eller spisebordet. Hvert af disse områder bør have sin egen lyskilde. Tænk på, hvor vigtigt det er at kunne se ordentligt, når du læser en opskrift, hakker grøntsager eller holder øje med madlavningen, mens du forbereder en romantisk middag eller pynter en fødselsdagskage.
2. Hvordan/hvor skal man placere lysekronen i køkkenet?
Da lysekronen vil være køkkenets primære lyskilde, er det ideelle sted at placere den over bordet eller køkkenøen, så de i endnu højere grad bliver rummets fokuspunkter.
Forestil dig en familiemiddag med et veldækket bord og børnenes latter, eller en stående aperitif, hvor alle vennerne samles omkring en design-ø med klingende glas.
I disse tilfælde (og alle andre, du kan komme i tanke om) kan du overveje løsninger med bredt og diffust lys, som er behagelige for øjet, afslappende og meget indbydende.

Foto: @athomeonthegrove
3. Og hvordan belyser man så køkkenskabene?
Den mest klassiske løsning er teknisk belysning under overskabene, som allerede findes i mange køkkener.
Men hvis den model, du har valgt, ikke har denne type belysning indbygget, eller hvis du ønsker noget mere specielt, kan du vælge Påbygningsspot, som kan tilpasses efter din boligs stil.
Vær dog opmærksom på, hvor du installerer dem: du skal undgå at der opstår skygger og reflekser på genstandene. Derfor er det bedst at placere lyskilderne centreret over arbejdsfladen, så lysstrålen rammer vinkelret og centralt på bordet.

Foto: @seasidevictorianhome
4. Hvad er den rigtige lysstyrke i køkkenet?
Den perfekte mængde lys er den, der bedst oplyser det ønskede område: er der for lidt, bliver øjnene trætte, men er der for meget, kan det også genere. Valget afhænger af den type køkken, du har valgt, dets farver og rummets generelle belysning. Det vigtigste er, at lyset er de rigtige steder, uden at overdrive: 4-5 Watt rettet mod det område, hvor du har brug for det, er i visse tilfælde bedre end 20 Watt spredt.
Glem ikke, at mange lamper og lysekroner til køkkenet tilbyder mulighed for at justere lysstyrken: med en dæmper kan du altid opnå den perfekte lysstyrke.
For du kommer til at lave lækre retter til frokost på de lyseste sommerdage, men også til at varme færdigretter midt om natten (og måske har du i disse tilfælde endnu mere brug for at se tingene… i det rette lys!).

Foto: Alessandra / Studio Mimoa Milano
5. Er der en rigtig farvetemperatur til lyset fra køkkenets lysekroner?
Generelt giver lyspærer med varmt lys mindre øjentræthed, fordi de producerer færre UV-stråler end de koldere lyspærer.
Og især mens vi laver mad, skal lyset være så neutralt som muligt for at undgå, at farverne på retterne forvrænges. Ideelt set skal lyskilderne ligge mellem 2700 og 3500 Kelvin.

Foto: @ale_spadina
6. Hvilke materialer egner sig bedst til køkkenlamper? Og hvad bør man undgå?
Kreativitet i køkkenet kender ingen grænser. Og nej, vi taler ikke om retter med udsøgte kombinationer og avancerede gourmetforberedelser, men om indretningsstile og lysdesign.
Hvis du overvejer, hvilken lysekrone du skal vælge til køkkenet, er det værd at huske, at nogle materialer har en tendens til at absorbere mere fedt og lugt, som er typisk for madlavning og forberedelse, mens andre materialer er lettere at rengøre.
Ja til lampeskærme i metal eller lakerede materialer, og vær ekstra opmærksom hvis du vælger materialer, der er sværere at rengøre, som tekstiler.

Foto: @halfpaintedhouse
7. Hvad ændrer sig med åbne rum?
Hvis rummene ligger tæt på hinanden, er det bedst at bruge de samme pendler eller matchende lamper og lysekroner.
Hvis du ikke harmoniserer typen af belysning, risikerer du, at rummets stil bliver kaotisk og uensartet. Præcis som med resten af møblerne og boligtilbehøret.

Foto: det milanesiske designstudie Moodular
8. Den fejl man oftest begår, når man vælger belysning og lamper til køkkenet?
En af de mest almindelige fejl, når man vælger belysning til køkkenet, er at undervurdere antallet af lyskilder.
Man tror ofte, at en kraftig Pære er nok til at belyse arbejdsfladen ordentligt, men det er faktisk bedre at vælge flere lyskilder. Vi har også oplevet et gør-det-selv-køkkenarmatur, der var monteret... for tæt på overskabene, så de ikke kunne åbnes! Kort sagt: ja til stilfulde valg, men ved tvivl er det bedst at spørge en professionel.
Her er nogle idéer til den perfekte køkkenlysekrone til…
...et moderne køkken
Enkle, rene linjer og neutrale farver. Her er nogle forslag til minimal og stilren belysning.
...et shabby chic køkken
Alle pastelfarver, eller hvid og beige, med bløde, bløde linjer.
...et nordisk og skandinavisk køkken
Rene og enkle linjer, minimalistisk og meget funktionelt design. Farven? Hvid eller beige.
...et farverigt køkken
Elsker du farver og pop-accenter – også i dine lamper? Her er nogle idéer til temaet.
...et etnisk og boho chic køkken
Hippie-inspiration og 70’er vibes, naturreferencer og eksotiske lande.
...et industrielt køkken
Jern, rå overflader, synlige mursten for en markant stil.
...et klassisk og traditionelt køkken
Massivt træ og keramiske greb, rammedøre i varme farver.