Chat with us, powered by LiveChat

Varmt eller koldt lys? Kelvin-grader og nuancer af lyskilder

En kort guide til at forstå Kelvin-grader, forskellige lysstyrkeniveauer og hvilken lystemperatur, du skal vælge til forskellige rum.

Når du vælger lyskilder til dit hjem eller kontor, er det vigtigt at huske på, at du ikke må undervurdere lysets farvetemperatur. Denne temperatur, der udtrykkes i grader Kelvin (K), har stor indflydelse på atmosfæren i rummet. Hvis du forstår forskellene mellem neutralt, varmt og koldt lys, kan det hjælpe dig med at træffe den rigtige beslutning, så du ikke vælger en lyskilde, der stimulerer koncentrationen i afslapningsrum og vice versa. I denne guide gennemgår vi Kelvin-grader, forskellige lystemperaturer og lysfarver, som du kan vælge imellem til forskellige rum derhjemme eller på arbejdspladsen.

Hvad er Kelvin-grader i lyskilder?

Kelvin-grader (K) er måleenheden for en lyskildes farvetemperatur. Kelvin-skalaen definerer farverne på det lys, der udsendes af en lyskilde, og er baseret på den temperatur, som et helt sort legeme skal opvarmes til for at udsende lys med en lignende farve. Jo højere temperaturen er, jo koldere er lyset, og jo lavere temperaturen er, jo varmere er lyset.

Hvordan beregnes Kelvin-grader for lyskilder?

Beregningen af Kelvin-grader er baseret på farvetemperaturen af det lys, som lyskilderne udsender. Typiske værdier for lyskilder er mellem 2700 og 3000 K, mens LED-lyskilder har et betydeligt bredere interval: omkring 1800 K op til 6500 K. Ifølge loven skal alle lyskildeproducenter give oplysninger om farvetemperatur i produktspecifikationerne på emballagen.

Hvordan vælger man den rigtige farvetemperatur?

Valget af farvetemperatur afhænger af rummet og den ønskede lyseffekt. For at skabe en varm og hyggelig atmosfære i en stue, et soveværelse eller et hvilerum anbefaler vi lyskilder med en maksimal farvetemperatur på 2700-3000K. Det varme lys skaber en behagelig og afslappende belysning. Men industri- og butiksmiljøer samt hospitaler har brug for helt andre farvetemperaturer: normalt over 5000K.

Varmt lys: Hvad betyder det, og i hvilke miljøer er det at foretrække?

Det varme lys når op på 3300K og er en rødgul farve, der svarer til lyset fra traditionelle glødepærer, omkring 2700K. Faktisk er det stadig den mest populære type lyskilde i dag. Sammenlignet med lyset omkring os er det varmeste lys det fra stearinlys, ca. 1500K, eller det fra solen ved solopgang og solnedgang, ca. 1800K. Varmhvidt lys er derfor ideelt til hjemmemiljøer som stuer, soveværelser og spisestuer, da det skaber en hyggelig og afslappende atmosfære. Derfor udsender mange dekorative LED-lyskilder et varmt eller meget varmt lys.

Photo: @paulinesimpkin6
  • 1 438,00 DKK Tilgængelig
    Bottiglia-bordlampen med Athena-skærm er den færdige løsning til at oplyse en stue, et soveværelse eller et læsehjørne med blødt lys. Bordlampens fod er lavet med vores keramiske lampeskærm Bottiglia, der er fremstillet i Italien: et sæt med tre træfødder med støttefunktion giver dig mulighed for at genopfinde lampeskærmen og forvandle den til en...
  • 61,50 DKK Tilgængelig
    T03 LED-lampen er det ideelle valg for dig, der ønsker at oplyse dine rum med varmt hvidt lys. Ved at kombinere en klassisk stil med moderne teknologi sikrer dette produkt en fremragende pris-ydelsesforhold.Hvilke egenskaber har denne lyskilde?Med en effekt på 7 watt producerer T03 en lysstyrke på 806 lumen og udsender lys med 2700K, hvilket sikrer en...

Naturligt lys: Hvor mange grader Kelvin, og i hvilke miljøer er det velegnet?

Naturligt lys, ofte kaldet "neutral hvid" eller "kold hvid", har traditionelt en farvetemperatur på mellem 3300K og 5300K. Elektronisk blitzlys har f.eks. en farvetemperatur på omkring 5000K, og sollys midt på dagen har en farvetemperatur på omkring 5200K. Nogle mærker kalder lyskilder, der udsender lys ved 3500-4000 K, for "naturligt lys", fordi de udsender lys med en farvetemperatur, der svarer til det omgivende dagslys i hjemmet, når solen oplyser rummene. Denne nuance er farveneutral og fremmer koncentrationen. Derfor er den velegnet til rum, hvor der kræves optimal farvegengivelse. Kontorer, kunstatelierer eller arbejdspladser, hvor det er vigtigt med godt udsyn, bruger lyskilder af denne type.

Photo: @lisaland.ing
  • 136,70 DKK Tilgængelig
    Leder du efter en original lampeskærm, der kan hjælpe dig med at skabe en varm og indbydende atmosfære? Metalflasken Magnum er designet til at dekorere alle hyggelige miljøer med en moderne stil og hjælpe dig med at skabe en minimalistisk og industrielt inspireret lysinstallation takket være lampen i det skjulte.Gennem den medfølgende kabelklemme kan du...
  • 54,90 DKK Tilgængelig
    Hvis du leder efter en lyskilde med en vintage fornemmelse, der udsender naturligt lys og samtidig er energieffektiv, så er N02 LED-pæren med filament det perfekte valg for dig. Denne transparente lyskilde udsender varmt og naturligt lys og har en charmerende klassisk design, der bruger moderne teknologi.Hvad er lyskildens primære egenskaber?N02...

Koldt lys: hvad det er, og hvor det bruges

Koldt lys med en farvetemperatur på over 5300 K afgiver en blåhvid nuance, der ligner direkte dagslys. Dagslys fra en helt overskyet himmel har en farvetemperatur på ca. 7000 K. Det bruges hovedsageligt i garager og udendørsarealer, i kommercielle eller industrielle miljøer som supermarkeder, hospitaler eller arbejdsområder, hvor der kræves nøjagtig farvegengivelse, og hvor lyset er intenst.

Sammenfattende giver Kelvin-grader og forskellige lysstyrkeniveauer en række valgmuligheder, når det gælder belysning. At kende forskellene mellem varmt, naturligt og koldt lys kan hjælpe med at skabe den ønskede atmosfære og forbedre energieffektiviteten. Når man vælger en lyskilde, er det vigtigt ikke kun at overveje den rigtige lysstyrke i lumen og watt, men også at tage hensyn til miljøet, den ønskede lyseffekt og de aktiviteter, der skal foregå i rummet, for at opnå optimal belysning til alle behov.

  • 464,30 DKK Tilgængelig
    Kombineret med Diamond Cage lampeskærmen er Creative-Cables Table Snake klar til at blive en smuk bordlampe: alt du skal gøre er at tilslutte stikket til strømkilden og vælge, hvor den skal placeres! Table Snake præsenterer et simpelt og minimalistisk, der forbliver tidløst og alsidigt. dette vil give dig mulighed for at matche den med mange forskellige...
  • 124,60 DKK Tilgængelig
    Maksimal effektivitet i en vintage indpakning med vores C53 pære med traditionel dråbeform. Patenteret og vertikal disposition, filamentet inde i pæren giver tidløs skønhed og elegance.Dæmpbar, med langvarig, rigelig lysafgivelse (15.000 timer ved 20.000 tænd/sluk-cyklusser). Denne pære udstråler en varm, afslappende belysning, der perfekt genskaber...
Photo: @simohome_18
Posted on 2024-01-12

Blog kategorier

Menu